Laat je niet gek maken

We schrijven er regelmatig over: in de grote steden, met name in de Randstad, staat de huizenmarkt onder hoogspanning. Meer bieden dan de eigenlijke waarde of kopen zonder ontbindende voorwaarden kan echter gevaarlijk zijn.

Biedproces

In een normale markt komen verkoper en koper uiteindelijk bij elkaar middels een biedproces. Gedurende dit proces heb je tijd om een aantal zaken goed te checken: kun je de financiering rond krijgen, is het huis in goede technische staat en is de vraagprijs wel reëel?

Waarborgen

De berichten die nu uit de overspannen markten komen, maken duidelijk dat veel van dit soort ‘waarborgen’ niet gevolgd worden. Je ziet het huis van je dromen en je krijgt een kans om te bieden. Dan ligt dit bod vaak boven de vraagprijs om concurrenten af te troeven.

Drie dagen

Dit gaat zo snel dat er problemen kunnen ontstaan. Op het moment dat jij een voorlopig koopcontract tekent, heb je nog maar drie dagen bedenktijd. Vaak te weinig om te onderzoeken of je het toegezegde bedrag überhaupt gefinancierd krijgt, of de vraagprijs wel okay is en of het huis geen gebreken vertoont. Is een van deze zaken aan de orde, laat staan meerdere, dan kun je uiteindelijk een grote, dikke kat in de zak kopen.

Tien procent

Als je de financiering niet als ontbindende voorwaarde opneemt en je kunt deze uiteindelijk niet rond krijgen, dan is een boete van tien procent van de koopsom zeer gebruikelijk. Heb je een huis van drie ton op het oog, gooi je dus dertig mille weg. Dat het niet rond komt, is vaak het gevolg als financiers er achter komen dat je veel meer hebt betaald dan het huis eigenlijk waard is. Als de taxateur de echte marktwaarde bepaalt, kun je nog maximaal 101 procent van deze waarde gefinancierd krijgen. De rest zul je uit eigen middelen moeten ophoesten, net zoals alle bijkomende kosten koper. En volgend jaar is dit zelfs nog maar honderd procent.

Restschuld

En is je huis uiteindelijk lager getaxeerd of mocht de huizenmarkt weer instorten of nivelleren, dan kun je zomaar een restschuld opbouwen. Kijk dus heel goed uit met teveel betalen. Hoe ongelooflijk graag je een bepaald huis ook wilt hebben. En loop voor aankoopadvies eerst bij ons binnen om je voor te bereiden. Als Garantiemakelaar helpen wij je graag.

Verkoper van Seringenhof 58
8

Tja, heel kort, zoek je een eerlijke makelaar met hart en pit dan weet je dat je bij Zwaan & Schouten goed zit! Prettige service, geen vraag is te gek, duidelijk, concreet, en prettig in de omgang wat heel prettig is als je iets uit handen geeft.

Verkoper van Burgerweg 34
10

Wij geven Zwaan en Schouten een 10 met een griffel. Wij zijn zeer deskundig geholpen en bijgestaan door het hele team, en met name door Tom Zwaan. Zonder hun vakkennis, volhouden, en doortastendheid, hadden wij de verkoop van ons huis, en aankoop van ons nieuwe huis nooit voor elkaar gekregen. Wij zijn dan ook meer dan tevreden! Top makelaar! Geen gedraai, maar helder en duidelijk.

Verkoper van Lepelaar 27
9

Onze makelaar is zeer bewust van de klantwens, handelt snel en vakkundig bij de koop en verkoop van de woning. Neemt echt de tijd voor jouw als klant, is zeer goed bereikbaar bij belangrijke vragen. Hij laat de klant zelf ervaren en beslissingen nemen door goede en weloverwogen adviezen te geven.

Lees meer
Terug
Recent bekeken